De infrawereld op z’n kop zetten

Om een levensduur aan een object te geven, is de nul-meting het belangrijkste gegeven om mee te werken. Maar hoe bepaal je deze norm? En hoe krijg je een stugge, doorgewinterde overheidsorganisatie zover dat jouw norm gehanteerd gaat worden? Don vertelt hoe.

Verandering van de infrawereld

In de wereld van onderhoud en beheer is de 0-situatie (huidige onderhoudsniveau) van groot belang. Immers, als je niet weet wat het huidig onderhoudsniveau is, hoe weet je dan wanneer een kunstwerk (duur woord voor een brug, provinciale rijksweg, vaarweg, sluis of stormvloedkering) aan het einde van zijn levensduur is?
Beste lezer, je gelooft het niet, maar net zoals mensen hebben kunstwerken ook een levensduur.

We gaan naar het begin: De rijksoverheid was niet uniform in staat om voor diverse verschillende technische onderdelen het huidig onderhoudsniveau te bepalen.

Het was een prachtige uitdaging voor de inmiddels in 2008 gegroeide DON club van 10 man om het 0-niveau te gaan ontwikkelen. We hebben er ruim 1 jaar over gedaan. Het meetmoment van succes van deze 0-meting kwam medio 2009 toen Ministerie van Defensie polshoogte kwam nemen bij Rijkswaterstaat. Defensie had vanuit het geruchten stroom vernomen dat Rijkswaterstaat iets leuks aan het ontwikkelen was.

Beide grootheden kwamen na enkele besprekingen medio 2009 tot de conclusie dat deze DON ontwikkeling misschien best iets zou kunnen gaan worden. Beide instituten klopten aan bij de NEN (Nederlandse Norm Instituut) met de onderzoeksvraag of deze in de kinderstoel staande 0-meting mogelijk omgezet zou kunnen worden in een toekomstige norm.
De NEN schreef een verzoek aan de private partijen of er mogelijk interesse was?
Er kwamen circa 100 partijen op af. Alle bekende ingenieursbureaus, alle grote aannemers, vele gerenommeerde inspectiebedrijven en vele andere opdrachtgevers kwamen op de inlichtingsbijeenkomst af. Wat had dat clubje DON uit Bergen op Zoom (of all places) voor elkaar gekregen?
Zowel Defensie, Rijkswaterstaat als DON waren stom verbaasd. Daar zaten we als DON in een giga grote zaal met 100 bedrijven. Vol vuur, passie en enthousiasme vertelden we de gerenommeerde wereld dat er gestart zou gaan worden met de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe 0-meting.
In 2010 is de branche begonnen met het aanhouden van deze nieuwe norm. Vandaag 2014 wordt deze norm toegepast bij alle overheidsopdrachtgevers, Rijkswaterstaat, alle provincies, diverse waterschappen, vele gemeentes en havenbedrijven.

Het bedrijf DON staat aan de basis van deze ontwikkeling. We zijn in staat gebleken de infrastructurele wereld in beweging te krijgen.

Hiermee is de start gemaakt als DON om nog veel grotere stappen en bewegingen te maken binnen de infrastructurele markt en mogelijk nog veel breder.

,
One comment on “De infrawereld op z’n kop zetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>