De ervaringen van een DON-collega

Don heeft een collega gevraagd, hoe hij het eerste jaar heeft ervaren bij DON Bureau.

Onderstaand heb ik (een collega binnen het DON bedrijf) mijn ervaring opgeschreven over de verschillen die ik zie tussen DON Bureau en een groot ingenieursbureau.

Bij een groot ingenieursbureau draait het bij het hoger management niveau om één ding en dat is geld verdienen omdat het bedrijf immers winstgevend moet zijn.
Het hoger management wordt namelijk afgerekend op de getalletjes en grafieken.
Dat betekent dat op de werkvloer winst gemaakt dient te worden en de werkbezetting hoog moet zijn.
Daarmee was je belangrijkste competentie geld verdienen. De overige competenties waren ondergeschikt aan geld verdienen.

Wat ik afgelopen jaar bij DON Bureau heb geleerd is dat er ook andere competenties belangrijk zijn. Uiteraard moet er bij DON ook winst gemaakt worden maar het gaat niet alleen om winst maken en het verkopen van kennis.
Het is ook het uitoefenen van de competenties zoals een goed consultant / adviseur dient te bezitten zoals inlevingsvermogen, doorvragen, vriendelijkheid, klantenbinding, enz
Er wordt van je verwacht dat je zelfstandig kunt werken en eerlijk en open bent. Fouten maken mag en een project kan en mag verlies maken als er we er maar van leren en/of de klant ermee kunnen helpen. (klantenbinding)

Het meest moeilijke wat ik hierin ondervond is dat je er zelf achter moet komen. Het zijn ongeschreven regels die niemand je kan uitleggen. Het moet je overkomen.

Het grote verschil kun je ook wel uitleggen in de zin dat bij een groot ingenieursbureau de kar voornamelijk wordt getrokken door de projectmanagers. Mijn rol als adviseur betrof alleen maar het schrijven van een advies.
Mijn collega’s en ik kwamen nauwelijks in contact met de klant.
Bij een klein ingenieursbureau/consultancy bureau wordt de kar getrokken en het advies geschreven door de consultants.

Deze extra inzet van competenties vraagt niet alleen iets van de consultants, het vraagt ook iets van DON Bureau. Nieuwe mensen of mensen die groeien in hun vak dienen begeleid te worden door bijv. een interne coach.
Ze moeten een vraagbaak hebben waarmee ze kunnen sparren. Iemand die ze de weg kan wijzen en ze gedurende deze weg kennis laat maken met de ongeschreven regels.

Toen ik vorig jaar bij DON Bureau ging werken zat ik nog steeds in de ‘grote ingenieursbureau’ gedachte, namelijk winst maken.
En wanneer bleek dat een van mijn projecten verlies leek te gaan maken was dat voor mij grote paniek. Mij nog niet bewust van de ongeschreven regels en niemand die mij begeleide.
En ja een kat in het nauw maakt rare sprongen…...

Vervolgens heeft een senior consultant en fijne collega zich over mij ontfermt en is mij gaan coachen. Langzaam aan ben ik me meer bewust gaan worden wat de verschillen zijn tussen een groot en klein ingenieursbureau zoals DON Bureau, en ben daar ook naar gaan handelen.
Ondertussen is mijn contract verlengd en mag ik een coaching traject gaan volgen waarmee aangetoond wordt dat er vertrouwen is en dat geeft mij daardoor ook rust en vertrouwen in een fijne toekomst bij DON Bureau.

One comment on “De ervaringen van een DON-collega
 1. Mooie getuigenis en zeker geloofwaardig!

  Mijn ervaring leert dat de attitude/sfeer in een bedrijf niet bepaald wordt de omvang (groot/klein) maar de manier waarop het management in het leven staat.

  Het gaat niet om “wat” je doet of “hoe” je het doet, maar de “geest” waarin je het doet. Fouten maken bestaat daarom niet, wel de voortdurende cyclus van leermomenten; het hele leven is namelijk een constant leerproces. De manager die dat snapt komt het verst en draagt dat uit naar zijn mensen; hij begrijpt dat daardoor een hechte cohesie ontstaat en je het maximale en beste uit je mensen haalt.

  DON-bureau snapt dat heel goed…jij bent dus op de juiste plaats!

  Succes!

  Henk Braaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>